Corona update februari

1 maart 2021Bestuurstafel

Zoals Mark Rutte dinsdagavond zei: “We zijn op weg naar betere tijden; een stapsgewijze opening, van o.a. de sport”. En de eerste stap is gezet.

We zijn daarom allereerst verheugd over de versoepelingen voor de jeugd tot 27 jaar, die vanaf 2 maart ingaan. Deze groep kan, zonder 1,5 meter afstand, weer volop gaan trainen en zich opmaken voor een eventuele competitiehervatting.

Waarom ‘tot 27 jaar’?
De overheid heeft deze leeftijd ingesteld als leeftijd om jongvolwassen te duiden. Dit brengt in de huidige situatie voor veel teamsporten praktische problemen met zich mee. Dat heeft de KNVB uiteraard ook aan de overheid duidelijk gemaakt. Zij erkennen de complexiteit die dit met zich meebrengt, echter is dit de maximale grens die zij nu willen trekken.

Goed nieuws voor onze jongvolwassen 1e en 2de selectie. Zij gaan vanaf donderdag 4 maart weer trainen. In verband met de avondklok zijn de trainingstijden aangepast.

Voor de 27+ leden, het 35+ team en elftallen met een mix van spelers boven en onder de 27 jaar is het een bittere pil. Het is jammer dat we daar onderscheid in moeten maken. Dit vraagt wederom om inzet en creativiteit. Hopelijk kunnen we deze versoepeling zien als een opmaat naar versoepelingen voor de leeftijd 27+, waardoor we deze leeftijdgrens hopelijk in de nabije toekomst los kunnen laten.

Amateurcompetities in ‘categorie A’ worden geschrapt

De KNVB heeft bekend gemaakt dat de seniorencompetities veldvoetbal in categorie A dit seizoen niet meer worden hervat. Dat betekent dat de eerste elftallen in de Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse dit seizoen niet meer voetballen. De KNVBlaat wetendat er geen promotie en degradatie zal zijn in de amateurcompetities en zal de indeling van het huidige seizoen aanhouden voor het volgende. De KNVB hanteerde in eerste instantie een uiterlijke startdatum van 10 en 11 april voor de amateurcompetities, omdat het een minimale voorbereidingsperiode van vier tot vijf weken wilde waarin trainen zonder beperkingen mogelijk zou moeten zijn. Dat kan niet door de coronamaatregelen en daardoor vervalt de optie om de competitie te hervatten.

De bond heeft wel nog hoop dat de jeugdcompetities hervat kunnen worden. De uiterste startdatum voor de jeugd staat op 17 en 18 april en het grootste gedeelte van die teams kan al zonder beperkingen trainen. Als de coronamaatregelen het toelaten wil de KNVB die competities wel uit laten spelen.